Bu reçelin adı da tadı da başka

Efeler’de yaşayan Aysevin Çam, Aydın’da bir ilke imza atarak çam kozalağı reçeli üretti.

Eklenme: 15 Eylül 2017 - 08:54 / Son Güncelleme: 15 Eylül 2017 - 8:54 / Editör: Büşra Kılıç

Hakan AKIN- Denge Gazetesi(Aydın)- Zahmetli ama bir o kadar da şifa deposu olan kozalak reçeli şimdiden herkesin beğenisini kazandı. Ormandan sofralara taşınan ve damaklarda farklı bir tat bırakan çam kozalağı reçeli, son yıllarda büyük şehirlerdeki vatandaşlardan da ilgi görüyor. Sıcak suyla defalarca yıkanarak temizlenen ve kısık ateşte uzun süre kaynatılarak kıvamına geldiğinde şekerle buluşturulan çam kozalağı, uzun bir lezzet yolculuğu sonrası reçele dönüşüyor.

Yedi Eylül Mahallesi’ndeki evinde emekliliğin tadını çıkarmak yerine üretmeyi tercih ettiğini belirten Çam, “Uzun yıllar PTT’de çalışıp emekli oldum. Çalıştığım zamanlarda da mutfağa ve değişik tatlar denemeye meraklıydım. Ama bir türlü işten fırsat bulamıyordum. Şimdi de çalışırken yapamadığım işleri yapıyorum. Kızım da bana yardımcı oluyor. Mahallemden özel siparişler alıyorum. Son günlerde en çok kozalak reçeli siparişi alıyorum” dedi.

HER KOZALAKTAN REÇEL OLMUYOR

Müşterilerden başlarda “çam kozalağının reçeli mi olurmuş” şeklinde tepkiler geldiğini, söyleyen Aysevin Çam, “Bunun yanında kozalağı nasıl yiyeceğiz diyenler de oluyor. Kozalağı yemiyoruz elbette birkaç işlemin ardından kozalağın özünü çıkarıyoruz. Reçel içinde kalan kozalaklar da reçelin aromasının azalmamasını sağlıyor. Aydın’da kozalak bulmak çok kolay. Ama her kozalaktan bu reçel olmuyor. Kozalağın karaçam dediğimiz ağaçtan olması gerekiyor. Karaçam kozalakları, cilt ve deri hastalıklarına, nefes darlığına, öksürük ve romatizmaya iyi geldiği biliniyor” dedi.

İŞİNİ BÜYÜTMEK İSTİYOR

Daha öne birçok üründen reçel ve turşu yaptığını belirten Çam, “Kozalağın da reçelinin yapıldığı birkaç yerde duymuştum. Bende yapabilimiyim dedim ve yaptım. Çokta güzel oldu. Ormanla içi içe olan yerlerde halk kozalağı yakacak olarak bilir ve kullanırdı. Şimdi ise reçele dönüştürdük. Kozalak reçelinin sağlık açısından birçok faydaları var. Çam kozalağı içinde bulunan pinen maddesinin özellikle de üst solunum yolları enfeksiyonları için iyi geldiği bilinmektedir. Bundan dolayı da çam kozalağı reçelini üretmeye karar verdim. Biraz zahmetli olsa da yaptığıma değdi” diye konuştu.

Evinde çok sık rastlanmayan ahlat, karpuz, kavun, ceviz, incir ve süt reçeli üretimi de yaptığını belirterek ileride KOSGEB desteklerinden faydalanarak işini büyütmek istediğini kaydetti.