“Bülbülan Fatihi” kara kışı tek başına yaylada geçiriyor

Türkiye’de kışın en sert geçtiği illerinden olan Ardahan’ın yaklaşık 300 haneli, 2 bin 581 rakımlı Bülbülan yaylasında restoran işleten ve yörede “Bülbülan Fatihi” olarak bilinen Bozkurt, yaklaşık bir metrelik kar, fırtına ve soğuk havaya rağmen kışın herkesin terk ettiği yaylada tek başına yaşıyor.

Eklenme: 25 Kasım 2016 - 13:44 / Son Güncelleme: 25 Kasım 2016 - 13:44 / Editör: Büşra Kılıç
Türkiye'de kışın en sert geçtiği illerden olan Ardahan'ın yaklaşık 300 haneli 2 bin 581 rakımlı Bülbülan yaylasında restoran işleten ve "Bülbülan Fatihi" olarak bilinen Muammer Bozkurt, yaklaşık bir metrelik kar, fırtına ve soğuk havaya rağmen kışın herkesin terk ettiği yaylada tek başına yaşamını sürdürüyor.
Türkiye'de kışın en sert geçtiği illerden olan Ardahan'ın yaklaşık 300 haneli 2 bin 581 rakımlı Bülbülan yaylasında restoran işleten ve "Bülbülan Fatihi" olarak bilinen Muammer Bozkurt, yaklaşık bir metrelik kar, fırtına ve soğuk havaya rağmen kışın herkesin terk ettiği yaylada tek başına yaşamını sürdürüyor.

ARDAHAN- Türkiye’de kışın en sert geçtiği illerden olan Ardahan’ın yaklaşık 300 haneli 2 bin 581 rakımlı Bülbülan yaylasında restoran işleten ve “Bülbülan Fatihi” olarak bilinen Muammer Bozkurt, yaklaşık bir metrelik kar, fırtına ve soğuk havaya rağmen kışın herkesin terk ettiği yaylada tek başına yaşamını sürdürüyor.

Ardahan ile Artvin’in Ardanuç ilçesinin ulaşımını sağlayan karayolu yakınında yer alan Ardahan’a bağlı olan 2 bin 581 rakımlı Bülbülan yaylası, yazın hayvanlarına otlak bulmak isteyen besiciler başta olmak üzere her iki kentteki yayla meraklıları ve yaylaya gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet eden, restoran, fırın ve bakkal gibi işyerlerinin sahiplerinin uğrak yeri oluyor.

Havaların soğumasıyla yaşamın oldukça zorlaştığı yaylada kalan besiciler, işyeri sahipleri ve vatandaşlar, yaklaşık bir ay önce, 300 haneli yaylayı terk ederek köylerine ya da daha alçak rakımlı alanlara döndü.

Yaylada kendine ait restoranı işleten ve yaylanın halen bacası tüten tek evinde kalan Muammer Bozkurt ise şu sıralar yaklaşık bir metreyi bulan kara, sıfırın altında 20 derecelik soğuk hava, fırtına ve yalnızlığa rağmen sevdiği için yaylayı terk etmiyor.

Kışın tamamına yakınını, beyaza bürünen, suları dahi buz tutan yaylada geçirmeyi planlayan Bozkurt, yazın yaylada besleyip il merkezine bağlı olan ve ailesinin yaşadığı Bahdeşen köyüne gönderdiği kuzularını kesip mangal, cağ kebabı ya da saç kavurma yaparak kışın nadiren de olsa restoranına gelen müşterilerine sunuyor.

Hayatını zorlu kış şartlarına rağmen yaylada geçirmeye çalışan Bozkurt, sadece ihtiyaçlarını karşılamak ve restoranına et getirmek için günübirlik köyüne gidiyor.

Kamyonetiyle köyüne gidip kışın ailesinin ağılda beslediği kuzularının bazılarını kesip etini alarak yeniden aracıyla yayla yoluna koyulan Bozkurt, aracının kardan restoranının ve evinin yanına ulaşmaması sebebiyle bir süre eti ve diğer malzemeleri sırtında taşıyor.

Yaklaşık bir metre karda yürüyerek evine ve işyerine ulaşabilen Bozkurt, yılın tamamına yakınını yaylada geçiriyor.

Genellikle kendisini tanıyan ve yaylada olduğunu bilen doğa ve macera düşkünü müşterilerine hizmet veren Bozkurt’un yayladaki yaşamı, et yemek, temiz hava almak, soğuk su içmek ve stres atmak için yaylaya gelen müşterilerini de şaşkına çeviriyor.

Yıllardır kışın yaylada tek başına hayatını sürdürdüğü için “Bülbülan Fatihi” olarak anılan Bozkurt, kara kışın iyice etkisini gösterdiği ve yaşamın tamamen güçleştiği günlerde kısa süre köyünde ailesiyle yaşıyor.

“Muammer ustanın farkı da bu”

Muammer Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300 haneli Bülbülan yaylasının yazın besiciler başta olmak üzere yaylacıların uğrak yeri olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

“Bir aydır tek başımayım. Allah nasip ederse kışın büyük bir bölümü burada tek başıma kalacağım. Burası benim için çok iyi, seviyorum. Eti, suyu ve havası farklı. Burada kendime ait restoranı işletiyorum. Yaklaşık bir ay önce herkes yaylayı terk etti ve yine yalnız kaldım. Yaylada yaşamaktan ve müşterilerime hizmet etmekten zevk alıyorum. Muammer ustanın farkı da bu. Yaylada yazın hizmet veren 20 işyeri var hepsi gitti ama ben hayat tamamen imkansız hale gelene kadar buradayım.”

Kışın yaşamın oldukça zor olduğu yaylanın tertemiz ve stresten uzak bir havası olduğunu ifade eden Bozkurt, “İnsanlar buraya temiz hava almak, soğuk su içmek ve et yemek için geliyorlar. Antalya’dan Sinop’a, Edirne’den Ardahan’a herkes geliyor. Müşterilerime hizmet etmekten zevk alıyorum. Müşterim olmadığı zaman burada oturarak zamanımı geçiriyorum.” dedi.

Bozkurt, yazın kalabalık olan yaylaya kışın tek başına renk katmaya çalıştığını da kaydetti.

Kentin Hanak ilçesinden Bozkurt’un restoranına yemek için gelen Temel Özcan da “Buranın havası ve suyu farklı. Doğal bir ortam. Biz de zor şartları aşarak geldik çünkü burası tam kış. Muammer ustaya tek başına kalıp bize hizmet ettiği için teşekkür ediyorum. Biz de böyle gelerek onu yalnız bırakmıyoruz.” dedi.

AA