Fast food kronik hastalık nedeni

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orbak, ‘fast food’ türü yiyeceklerin ve şekerli içeceklerin obezitenin yanı sıra kronik hastalıklara yol açtığını belirtti.ERZURUM – İLHAMİ ERKILIÇ Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Orbak, fast food ve şekerli içecek tüketen çocukların, obezite ve bunun beraberinde getirdiği birçok kronik […]

Eklenme: 30 Aralık 2015 - 14:34 / Son Güncelleme: 30 Aralık 2015 - 14:34 / Editör: BIK

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orbak, ‘fast food’ türü yiyeceklerin ve şekerli içeceklerin obezitenin yanı sıra kronik hastalıklara yol açtığını belirtti.ERZURUM – İLHAMİ ERKILIÇ

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Orbak, fast food ve şekerli içecek tüketen çocukların, obezite ve bunun beraberinde getirdiği birçok kronik hastalığa yakalanma riski bulunduğunu belirtti.

Çocukların mümkün olduğunca kalorisi yüksek fast food beslenme tarzından uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Orbak, yüksek kalorili bu tür yiyeceklerde katkı maddesi de bulunduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Orbak, “Ailelerin çocuklarını, obezite ve bundan kaynaklanan birçok kronik hastalıktan korumak için fast food beslenmeden ve şekerli içeceklerden uzak tutmaları gerekiyor” dedi.

Şişmanlığın, alınan kalori miktarının harcanandan fazla olmasıyla meydana geldiğine işaret eden Orbak, şunları kaydetti:

“Şişmanlığın önlenmesi açısından alınan ve harcanan kalorinin denge içerisinde olması lazım. Aktivitelerimizi artırmak suretiyle ya kalorimizi azaltacağız ya da harcadığımız enerjiyi artıracağız. Bir çocuğun ağırlığı boyuna göre normal değerlerin altında olursa bu durumu ‘kötü beslenme’ olarak tanımlıyoruz. Bu durum birtakım problemlerin, kronik rahatsızlıkların habercisidir.”

Muhabir: İlhami Erkılıç
Anadolu Ajansı,bil.gov.tr

MU