Isparta’da elma hasadı

Türkiye elma üretiminin üçte birini karşılayan Isparta’da hasat başladı.

Eklenme: 29 Eylül 2016 - 13:12 / Son Güncelleme: 29 Temmuz 2017 - 22:49 / Editör: Büşra Kılıç

ISPARTA- Isparta’da Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Yalvaç ilçelerindeki yaklaşık 5 bin aile, toplam 292 bin dekarlık alanda elma üretiyor. Isparta elması, iç piyasanın yanı sıra yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Isparta, geçen yıl 436 bin ton rekolteyle Türkiye elma üretiminin yaklaşık üçte birini karşıladı.

Bu yıl hasat döneminin başladığı Isparta’da sabah erken saatlerde bahçelere gelen işçiler, topladıkları elmaları kasalara dolduruyor. Elmalar daha sonra, traktörlerle soğuk hava depolarına taşınıyor.

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, AA muhabirine, Isparta’nın elma üretiminde Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bu öneminin üretim miktarının yanı sıra kalitesinden de kaynaklandığını dile getiren Selçuk, Isparta elmasının çok fazla tercih edildiğini kaydetti.

Geçen yıl il genelinde 436 bin ton rekolte elde ettiklerini, bunun da kendileri için iyi bir rakam olduğunu vurgulayan Selçuk, üretim alanlarının artmasıyla rekoltede artış beklediklerine dikkati çekti. Selçuk, elmanın kilogram fiyatının 80 kuruş ile 1 lira arasında değiştiğini, meyve suyu için kullanılan elmanın ise kilogramının 10 kuruştan alıcı bulunduğunu bildirdi.

Eğirdir Gölü’nün etkisi var

Elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı Eğirdir ilçesinin Belediye Başkanı Ömer Şengöl de Eğirdir Gölü havzasındaki Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde üretilen elmanın, uygun iklim şartları, toprak yapısı ve rakımı nedeniyle Türkiye’deki muadillerinden ayrıldığını ifade etti. Şengöl, bu nedenle Isparta elmasının iç ve dış piyasada en çok tercih edilen elma çeşitlerinin başında geldiğine değindi.

Bölgede elmaların istenilen olgunluğa ulaşmasının ardından hasadının başladığını dile getiren Şengöl, hasadın yüzlerce kişiye de istihdam yarattığını bildirdi. Başkan Şengöl, “Bazı üreticiler işçi bulmaktan zorlanıyor. Konya, Afyonkarahisar ve Burdur’dan işçiler buraya günlük yevmiye ile çalışmaya geliyor. Buna rağmen bazı bölgelerde elmayı toplayacak işçi bulunamıyor” dedi.

Şengöl, hasadı yapılan elmaların bir kısmının iç piyasaya, kalanının ise yurtdışına gönderildiğini sözlerine ekledi.

AA