Kemaliye’nin 300 yıllık lezzeti

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yapılan ve geçmişte saray sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığı ifade edilen lök tatlısı, “lökhane” adlı işletmede gelecek kuşaklara taşınmaya çalışılıyor.

Eklenme: 11 Ekim 2016 - 14:16 / Son Güncelleme: 11 Ekim 2016 - 14:16 / Editör: Büşra Kılıç

ERZİNCAN- Kemaliye ilçe merkezi ve köylerinde önceden tüm evlerde yapılan ancak zamanla unutulmaya yüz tutan tatlı, kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline getirilmesiyle yapılıyor. Kendine has tadıyla diğer tatlılardan farklı bir yere konulan ve başka bir katkı maddesi ilave edilmeden hazırlanan lök tatlısı, bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin de en çok talep ettiği yerli ürünler arasında gösteriliyor.

Kemaliye’de “lökhane” adlı işletmeyi kuran Salim Çobanoğlu, önceden saray sofralarının da vazgeçilmez tatlısı olan lökü, hem ülke genelinde yaygınlaştırma hem de gelecek kuşaklara ulaştırma çabasında.

300 yıl önceki metotlar uygulanıyor

Çobanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tatlının enerji verdiğini ve kış aylarında sıcak tutma özelliği olduğunu söyledi.

Lök tatlısının 300 yıllık geçmişi olduğunu belirten Çobanoğlu, en eski yöntemlerle üretim yaptığını söyledi.

AA