Kestane mevsimi başlıyor

Kışın soğuk yüzünü gösterdiği şu günlerde özlenilen ve vazgeçilmez tatlarındandır kestane. Sobalı evlerde sobaların en büyük dostu, kış sohbetlerinin en vazgeçilmez yiyeceğidir. Kışın habercisi olan kestane marketlerde ve pazarlarda yerini almaya başladı.

Eklenme: 18 Kasım 2016 - 10:28 / Son Güncelleme: 18 Kasım 2016 - 10:28 / Editör: Büşra Kılıç
38675

KIŞIN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ

Rahime Gül ERBAŞ- Malatya Sonsöz Gazetesi- Kış mevsimimin vazgeçilmez yiyeceği olan kestane havaların soğuması ile birlikte uzun bir sürenin ardından adından söz ettirmeye başladı. Sokak aralarında tezgâhlarda satılan, kışın evlerde soba üzerlerinde pişirilerek lezzetle yenmesi için tezgâhlarda yerini aldı. Kilosu 15 liradan satışa sunulan kestanelere vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Şekeri olan, közde pişirilen ve haşlaması da yapılan kestane vatandaşlar tarafından en çok da çocuklar tarafından sevilen besinlerden. Evde kışın pişirildiği gibi sokak satıcıları tarafından da pişmiş ve çiğ olarak satılmaktadır.  Çok fazla çeşidi olan kestanenin en beğenilen türü ‘’ Kuzu Kestanesi’’dir. Halk arasında ise kestane en çok közde pişmiş şekilde tüketiliyor. Çizildikten sonra ataşe konan kestaneler pişince kolayca soyuluyor ve geriye afiyetle yemek kalıyor. Tatlıdan pilava pastaya kadar çeşitli yemeklerde kullanılan kestane yemeklere lezzetin yanında sağlıkta katıyor.

KESTANENİN FAYDALARI

Kestanenin yararları saymakla bitmez. Hücrelerin yaşlanmasına karşı savaşır. Erken yaşlanmayı engelleyici etkisi vardır. Birçok kanser türünün önlenmesine yardım eder. Özellikle akciğer kanserinin önlenmesine yardımcıdır.  Kestanede bulunan demir kansızlığı önler, magnezyum ve fosfor ise kemik metabolizmasının önemli bileşenleridir. Sakinleştirici özelliği vardır stresin giderilmesine yardımcı olur. Kestanedeki C vitamini, dişler, kemikler ve kan damarlarındaki matrik oluşumu için gereklidir. Kestane, yüksek potasyum içeriğiyle potasyum düzeyi düşük olanlara önerilmektedir. Kestane kandaki alyuvarların yapımı için gerekli olan folik asit açısından da çok zengindir. Kestane en çok lif içeren yemişlerden biridir, içeriğindeki lif onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar, bu da kan şekerinin hızlı değil yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Karaciğer ve mide için faydalıdır, ishali önler. Beyin için faydalıdır unutkanlığı ve alzheimer önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirir. Kestane bebeklerde kalp ve damar sağlığı ve uygun nörolojik gelişim için yararlıdır. Kestane ayrıca trigliseridi düzenlemektedir.