Midelere bayram ettiren muhteşem tatlı

Kış denilince akla gelen muhteşem tatlıdır kabak tatlısı, üzerine bol cevizle âdeta ‘yemede yanında yat’ tarzı bir manzara oluşturuyor. Bu görselliğin yanında şifa da dağıtıyor.

Eklenme: 30 Kasım 2016 - 09:26 / Son Güncelleme: 30 Kasım 2016 - 10:20 / Editör: Büşra Kılıç
38923

Rahime Gül ERBAŞ- Malatya Sonsöz Gazetesi- Kışı yaşadığımız şu günlerde lezzet olarak ta geçmişten kalan lezzetleri arıyor midemiz. Bu lezzetlerin de başında kabak tatlısı geliyor. Lezzeti ve görüntüsü ile adeta midelere bayram ettiren bu lezzet sağlık deposu da.  Eskiden kilo kilo kabaktan 3-5 tabak yapıldığına değinen Yeter Ertaş şimdiki nesil bu tatlının kıymetini de adını da bilmiyor diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “ Eskiden daha sonbaharın ilk günlerinde pazarlardan bal kabağı alırdık ya da kendi bahçemizde yetiştirirdik. Çünkü kabak tatlısız kış eksik geçerdi. Bu nefis tatlıyı yaptığımızda konu komşu herkese dağıtırdık. Onlar yapınca bize getirirdi. Yerken çok güzel sohbet ortamları oluştururdu. Bir misafir geleceği zaman muhakkak yapardık. Misafirliklerin vazgeçilmez yemeği idi. Şimdiki nesiller bu tatlının kıymetini bilmiyorlar. ‘Kabak tatlısı da nedir, kabaktan tatlı mı olur’ diyorlar.   Çok pahalı.  Halk sevmiyor, bilmiyor diye ekmiyorlar. Şimdi sadece özel günlerde yapıyorum. Öncelikle dışı kırmızı olan bal kabağını parçalara ayırıyoruz. Bu parçaların kabuklarını soyarak küp şeklinde doğuyoruz. Bu doğradığımız parçaları genişçe bir kaba alarak üzerine toz şeker serpiyoruz ve akşamdan sabaha suyu çıkması için bekletiyoruz. Daha sonra suyu çıkan kabakları yaklaşık 10-15 dakika orta ateşte kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra bir fırın tepsisine alarak kabakları önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine ceviz dökerek afiyetle yiyoruz. Bu lezzeti tatlının sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. A,B,C vitaminleri, şeker, nişasta bulunmaktadır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan iltihapların iyileşmesine yardımcıdır. Zayıflamaya yardımcıdır. Sindirim sistemine faydalıdır. Kabızlığı önler. Göz sağlığını korur. Kansere karşı koruyucudur. Deri ve hücre yapılanmasına yardımcıdır. Saçların güçlenmesine yardımcıdır. Bunun yanında çekirdeği de şifa deposudur.  Ayrıca bal kabağı ile doğal ve sağlıklı şekilde cilt maskesi yapabilirsiniz. ”