Tarladan tezgaha uçurum

Üretici-market fiyatlarındaki makas açılmaya devam ediyor. TZOB’un aylık fiyat değişimleri araştırmasında, birçok üründe üretici ve market fiyatı arasındaki fark çarpıcı bir biçimde ortaya kondu. Ekim ayında fiyat farkları bazı ürünlerde yüzde 400’ü bile aştı.

Eklenme: 25 Kasım 2016 - 08:44 / Son Güncelleme: 25 Kasım 2016 - 8:44 / Editör: Büşra Kılıç
nazif-alp2

Serçin ÇILDIR- Gazete Bir Gazetesi- Üretici-market fiyatlarındaki makas açılmaya devam ediyor. TZOB’un aylık fiyat değişimleri araştırmasında, birçok üründe üretici ve market fiyatı arasındaki fark çarpıcı bir biçimde ortaya kondu. Ekim ayında fiyat farkları bazı ürünlerde yüzde 400’ü bile aştı.
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, ekim ayı itibarıyla marketlerde fiyatı en çok artan ürünün patlıcan, fiyatı en çok düşen ürününse kuru incir olduğunu açıkladı. Bazı önemli ürün ve gıdalardaki aylık fiyat değişimleri ve spekülatif hareketler konusunda kamuoyunu doğru bilgilendirmek üzere her ay yaptıkları tespitlerin sonuçlarını değerlendiren Başkanı Nazif Alp, ekim ayı itibarıyla üretici ve market arasındaki fiyat farkının bazı ürünlerde yüzde 400’lere ulaştığını vurguladı.

VATANDANDAŞ DENGELİ BESLENEMİYOR

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, fiyat farkının yüksek olduğu ürünler olarak ilk sıralarda yüzde 417 ile domates, yüzde 404 ile elma ve yüzde 368 ile limonu gösterdi. Başkan Alp, “Üreticilerimiz, ürettikleri üründen hak ettikleri geliri elde edemezken, tüketicilerimiz bu ürünleri pahalıya tüketmek durumda kalmaktadır. Bunun yanı sıra alım gücü azalan tüketiciler ise bu ürünlerden bir kısmına erişemediği için dengeli beslenememektedir” dedi.

MARKET FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM

Ekim ayında market fiyatlarında maydanoz, süt ve zeytinyağı fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 20.51 ile en fazla salatalıkta meydana geldiğini bildiren Alp, en fazla fiyat artışının ise yüzde 23.80 ile patlıcanda görüldüğünü açıkladı. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 11.26 ile sivri biber, yüzde 9.12 ile kuru kayısı, yüzde 6.35 ile yeşil fasulye, yüzde 6.15 ile kuru fasulye, yüzde 5.43 ile domates, yüzde 4.03 ile tavuk eti takip etti.

ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM

Üretici fiyatlarında ekim ayında maydanoz, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı ve zeytinyağında değişim olmazken, elmanın yüzde 25.52 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürün olduğunu belirten Başkan Alp, en fazla fiyat artışının yüzde 15.03 oran ile yeşil soğanda görüldüğü bilgisini verdi. Yeşil soğandaki fiyat artışını yüzde 14.74 ile yeşil fasulye, yüzde 12.35 ile domates, yüzde 6.90 ile patlıcan, yüzde 5.97 ile yeşil mercimek takip etti.