Yufka ve Lavaş elden gitmeden sahip çıktık!

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne yufka ve lavaş da dâhil edildi. Yapılan bu korumada geç kalındığını söyleyen lavaş ustaları, “Döner ve baklavaya başka ülkeler sahip çıktı. Geç kalmış olsak bile yufka ve lavaş elden gitmeden sahip çıktık” dediler

Eklenme: 2 Aralık 2016 - 09:26 / Son Güncelleme: 2 Aralık 2016 - 13:26 / Editör: Ufuk Küçükyılmaz
lavas

Recep ALTAY / Elazığ Fırat Gazetesi – Türk kültürünün vazgeçilmez tatlarından olan lavaş ve yufka her gün sofralarımızı süslüyor. Tadı ve kokusuyla evlerimizden eksik olmayan bu lezzetler UNESCO, Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 5 ülkenin desteğiyle koruma altına alındı. Bizler de konuyla ilgili olarak yufka ve lavaş ustalarını ziyaret ettik. UNESCO tarafından yapılan bu korumada geç kalındığı söyleyenlerin yanında, bu işi yapanların gerekli koşulları sağlayamadıklarını söyleyenler de yer alıyor.

İşte konuşmanın detayları…

‘YUFKA VE LAVAŞA GEÇ SAHİP ÇIKILDI’

Yufka ve lavaşın çok önceden koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Yufka ustası Erkan Aktepe, “ Çünkü döner ve baklava’ ya sahip çıkılmadığı için başka ülkeler tarafından sahip çıkıldı. En son Türk kahvesini de elimizden alacaklardı. Lahmacuna da Ermeniler sahip çıkmıştı. Eğer lavaşa ve yufkaya koruma gelmese bunları da çoktan kaybedecektik.” Yufka satışlarının eskisi kadar iyi olmadığını söyleyen Aktepe, “ Son üç dört yıldır yirmi civarında yufkacı vardı. Oysa şimdilerde elli civarında yufkacı hizmet veriyor. Haliyle bu da ciddi bir rekabette yol açıyor ve satışlarımız eskiye nazaran bir hayli azaldı“ dedi.

‘YUFKACILAR DENETİMSİZ ÇALIŞIYOR’

Yufkacılığın sermayesi az olduğu için insanların bu sektöre yöneldiğini ifade eden Orhan Aktepe, “ Ama bu iş öyle gözüktüğü gibi değil. İki tezgâh, bir saç, bir tüp alırsan bu işi yapabiliyorsun ancak işin içerisine girdiğinde kiradan tutun sigortaya kadar bunların hepsi masraf ama işçiliği kendimiz yaptığımız için kazancımız oluyor. Yufkacıların çoğu ruhsatsız, denetimsiz dükkân açıyorlar. Çoğunun ustalık belgesi yok. Sağlık koşullarına dikkat etmeden iş yapıyorlar” dedi. Birde uyarıda bulunan Aktepe, “Ayrıca yufkacılar ve ekmekçiler de karıştırılmamalı. Çünkü herkesin mesleki incelikleri farklı toplumda yanlış bir benzetme yapılıyor” diyerek biraz serzenişte bulundu.